2007. december 9., vasárnap

IPhone törés történelme


Amikor megjelent az iPhone sokan húzták a szájukat hogy csak és kizárólag az AT&T fogja forgalmazni és bizony kártyafüggő lesz. De hát amit ember csinált az ember fel is tudja törni

Magyarországon a T-Mobil fogja forgalmazni de hát ugyebár mi a világ azon felén vagyunk akik várakozásra kárhoztattak. Tehát ha Apple mobilt akarunk magunknak és esetleg telefonálni is akarunk vele fel kell törni, nincs mese... Ja és apró plusz még hogy a tört iPhone-okra harmadikféltöl származó, tehát nem apple programokat is telepíthetünk.


Először a szoftveres törést kínáló iPhoneSIMfree
elkezdte árulni a portékáját, csakhogy nagykereskedőként. Az ötvenes csomag darabonként 36 dollár, az ötezres csomag 25 dollár. Mivel a törési módszert nem akarták kiszivárogtatni, a telepítése roppant macerás volt. A mobilt be kelet vinni a licencet megvásárló kiskereskedőhöz, aki wifin felcsatlakozott az iPhoneSIMfree szerverére, ahol regisztrálták a készüléket és törölték róla az AT&T-hez kötő korlátozást.

Ebben a módszerben az volt a bibi, azon kívül hogy fizetős és sok vele a macera, hogy semmiféle garanciát nem vállaltak hogy ha apple kidob egy frissítést azt tudjuk e majd telepíteni vagy nem e zavar be a kis csoda készülékünknek. Ami így is lett az apple szoftverfrissitése kinyírta a tört iPhone-okat... Na de ne haladjunk ennyire előre.

Természetesen később ingyenes törések és nem hivatalos programok is napvilágot láttak. Mindenki tiszta happy volt. Amíg az apple iPhone 1.1.1-es firmware upgrade-je valóságos pánikot nem okozott az Apple AT&T-vel kötött kizárólagossági szerződésre fakkot mutató crackelt telefon tulajok körében, mert az új verzió egyszerűen bannolta a készüléket. Persze tudni lehetett a folytatást. Október 11-én megoldódott a probléma sőt a bannolt iPhone-okat is újéletre lehetett kelteni.
Macska-egér játék - így jellemezte Steve Jobs Apple-vezér az iPhone-t feltörő hackerekkel folytatott küzdelmet, amelyben ismét a gyártó áll vesztésre...
A legutóbbi kört ugyanis két "független fejlesztőcsapat" nyerte meg: az iPhone Dev Team néven ismert hackerek megoldották, hogy a legutóbbi, 1.1.1-es firmware-verzióval ellátott készülékeket is kártyafüggetlenné lehessen tenni, illetve harmadik fél által készített szoftvereket lehessen rájuk telepíteni, amit az Apple jelenleg nem enged meg.
És a már fentebb említett PhoneSIMFree nevű programozó-gárda pedig erre a fejlesztésre alapozva taláta ki a bannolt készülékek újraélesztését.

Ha fel szeretnéd törni iPhone-odat javaslom olvasd el a következő bejegyzésem :)

Nincsenek megjegyzések: